Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Creative Commons License

Clustr Map

Search This Blog

Friday, December 16, 2011

Kenzie's percent post

13.
70%
7. A herd of 100 Caribou was moved to a new location. The population increased by 10% the first year and the increased 20% the second year.
a)Find the population after the second year.
The population was 132 in the second year.
b)The increase was not 30% because the 20% increase in the second year was based on a new population after the first increase.
5)Ravi purchased 3 dvds for 19.99 each
Find the total cost for the DVDs including 5% GST 6% PST

66.60
sorry if any of this is wrong ):

hannah's scribe post

Textbook page 148-149
5.Ravi purchased 3 dvds for 19.99 each
Find the totl cost for thr DVDs including 5% GST 6% PST
19.99 x 3 = $59.97 0.11 x 59.97 = $6.60 + 59.97=$66.60

10.what is the total cost for 4 tires that sell for $85 each, plus 5% GST and 1.5% envoirnmental tax?
4 x 85 = $340 0.5 x 340 = $170 o.15 x 340 = $51 340+170+51= 561




(sorry if i'm wrong)

Masynne's Percent Post

7. A herd of 100 Caribou was moved to a new location. The population increased by 10% the first year and the increased 20% the second year.

a)Find the population after the second year.
The population was 132 in the second year.

b)The increase was not 30% because the 20% increase in the second year was based on a new population after the first increase.

13. A Ski jacket has been marked down on three occasions , first20% off, then 25% off the previous price. What is the overall percent saved?

The overall percent saved is 70%.

9.Arjay was thinking of buying a car worth $23 000, but delayed purchasing the car for a year. During the year, the cost of the car increased by 3.2%.

a)What was the price of the car when Arjay purchased it ?
The price was $23 736 when Arjay purchased it.

b)What was the total cost of the car including 5% GST and 5% PST?
The total cost is $26 109.60

Sydney Tuna Mazur: Percent post

7.
a) The population after the second year is 132 caribou.
b) It is 20% instead of 30 percent because it started with 10% on the first year, and then added another 10% the second making it 20%.

8. (chp. 1-4review)

a) Pasta supreme is the better buy because the amount is bigger than the super choice for only a couple cents more.
b) $0.14 per g for super choice, and $0.10 per g for pasta supreme
c) Pasta supreme is the better because it is $0.04 less per g.
d) estimating unit costs is useful because it helps you make better choices and save money.

13.

70%


(I apologize if there is a lot wrong, but I tried my best please don't be too mad at me)

Thursday, December 15, 2011

Kim's Textbook Question

Page 149
Questions no# 9,10,11

9. Arjay was thinking of buying a car worth $23,000, but delayed purchasing the car for a year. During that year, the cost of the car increased by 3.2%

a) What was the price of the car when Arjay purchased it?




















b) What was the total cost of the car including 5% GST and 5% PST???


Answer...


$23,736 x 1.10 = $26,109.60



10.What is the total cost for four tires that sell for $85 each, plus 5% GST
and 1.5 environment tax?

Answer...

$85 x 4 = $340
add 5% GST and a 1.5% environment tax

$340 x 1.05 = $357

Then...

$357 x 1.015 = $362.35



11.A student is awarded a $1,000 scholarship and place it in an account that
pays 3% simple interest per year.

a) What is the total value of the scholarship amount at the end of the second year?






b) What is the single percent increase in value of the scholarship after two years?



Answer...

6.09%

Wednesday, December 14, 2011

Adrian's Textbook Qustions(4,5,7)

Texbook Questions
Question 4(Pg 150)
How many Hundred Grids are needed to show
each of the following percents.
a)101%
To do 101% on a hundred grid you would need 2 grids
One grid is for the 100 the other is for the 1.
b)589%
You would need 6 grids to do 589 percent.
5 grids=500. Grid 6=89%

Question 5(Pg 150)
What percent does each diagram represent
a)7/10 7 out of 10 rectangles are shaded in.
b)3/5 3 out of 5 rectangles are shaded in.
c)1/4 1 out of 4 rectangles are coloured.


Question 7
Caribou Question

110 divide 10=11
100 divide 10=10
11x2=22
10x2=20


Terence's Textbook Questions 6,7, and 4


Question 6
A store discounted items by 50% off the original price one week. The following week an additional 10% was taken off the already reduced price. The regular price of a CD player was $85.00. What is the reduced price in the second week?

50% off $85.00 85.00 Divided By 2=42.5
42.50 Divided By 10=4.25
42.50-4.25=38.25

Question 7
There's 100 Caribou, 1 day the herd increases by 10% and another day the herd increases by 10% again what is the, herd number?

100+10=120
120+10=130
I added 10 by 100 which =120 and I did it again which =130

Question 4
Chris purchased the following items:
• 2 binders at $4.99 each
• 1 math set for $3.99
• 1 backpack for $19.99

Find the total cost including 5% GST and 7% PST.

4.99x2=9.98
9.98+3.99=13.97
13.97+19.99=33.96
0.12x33.96=4.08
4.08+33.96=38.04




Dom's Percent Textbook page 149 (4,5,6)

Question 4.

Chris Purchased the following items:
- 2 binders at 4.99$ each
- 1 math set for 3.99$
- a backpack for 19.99$

Find the total cost including 5% GST and 7% PST.

4.99$ x 2= $ 9.98 9.98+3.99+19.99= 33.96
5+7=12 12/100= 0.12 0.12x 33.96= 4.08
4.8+33.96= 38.04

Question 5.

Ravi purchased 3 DvD's for 19.99 each. Find the total cost for the DvD's including 5% GST and 6% PST

3x19.99=59.97

5+6= 11 11/100= 0.11
0.11x59.97=$6.60 6.60+59.97= $66.57

Question 6.

A store discounted items by 50% off theoriginal price one week. The followingweek an additional 10% was taken off thealready reduced price. The regular priceof a CD player was $85.00. What is thereduced price in the second week?

50/100=0.5 0.5x 85.00= 42.5 10/100=0.1
85.00/2= 42.5 0.1x 42.50= 4.25

42.5-4.25=
38.25

Sompong's Texbook Q&A (10,12,13)





















































Here is a video to help you with percents!

Patricia's Textbook Questions 4,7,4

Page 148

4) Chris purchased the following items:


  • 2 binders for $4.99 each

  • 1 math set for $3.99

  • a backpack for $19.99

Find the total cost including 5% GST and 7% PST.


1- 4.99x2+3.99+19.99=33.96


2- 0.12x33.96=4.08


3- 4.08+33.96=38.04


Page 149


7) A herd of 100 caribou was moved to a new location. The population increased by 10% the first year and then increased by 20% the second year.


a) Find the population after the second year.


1- o.10x100=10


2-100+10=110


3-0.20x110=22


4-110+22=132 caribou


b) Explain why there was not a 30% increase in population over the two years.


Because increase is not 30%, the 20% increase in the second year and the 10% increase in the first year.


Page 150


4) How many hundred grids are needed to show each of the following percents?


a) 101% b) 589% c)1450%


For a: you will need 2 hundred grids.


For b: you will need 6 hundred grids.


For c: you will need 15 hundred grids.

Monday, December 12, 2011

Anita's HWB Post

4) Chris purchased the following items:
  • 2 binders for 4.99 each (about $10.00)
  • 1 math set for 3.99
  • a backpack for 16.99
Find the total cost including 5% GST and 7% PST.

Step 1: Add all the costs of the supplies to get a sum of $24.98.
Step 2: Multiply the sum by 0.12. The reason you multiply it by 0.12 is because it is the result of adding the GST and PST together.

Step 3: Add the taxes to the total.



Chapter Review

8) The coach asked the team to give 110%

a) What is this value as a fraction and decimal number?
The value of this as a fraction is a 110 and the decimal number is 1.10
100

b) What does this statement mean to you?
I think it means that the coach wanted the team to do their best.

9) Copy and complete the following table. The first row is done for you.

My answers:
Please tell me if I made any mistakes! I am not sure about a lot of the answers in the fractions column, so correct me if I'm wrong! (:

This blog doesn't let me add colour to my post so I'm sorry about that.

Ashley's Textbook Questions.

3)Q. Kyle says that a population increase of 15% one year followed by an increase of 10% the next year is the same population increase of 25% over two years. Is Kyle correct? Explain.

3)A. Kyle is wrong because if you add 10+15% you get 115 and if you add 10% to that you get 126. This doesn't add up to 25%.

7)Q. A herd of 100 caribou was moved to a new location. The population increased by 10% the fist year and then increased by 20% the second year. Find the population after the second year. Explain why there was not 30% increase in population over two years.

7)A. 100+10% (First Year) =110
110+20% (second Year) =132
B. Because it wasn't 30% for 2 years. It was 2 different numbers for 2 different years.

9)Q. Arjay was thinking of buying a car worth $23 000, but delayed purchasing the car for a year. During that year, the cost of the car increased by 3.2%. What was the price of the car when Arjay purchased it? What was the total cost of the car including 5% GST and 5% PST?

9)A. $23 000+3.2% = $23 736 (CAR PRICE)

CAR $23.736 5% GST= 1 186.80 7% PST=$1 661.52


TOTAL TAX= $ 2 848.32
TOTAL PRICE=$ 26 584.32

Anita's We Day Post

On Wednesday, November 23rd, I had one of the best experiences of my life! We Day was such an inspiring, fun time that I didn't want it to end! Once you walk through the doors of the Mts Center all you can see are thousands of students and adults everywhere. There were a lot of different booths advertising different things. There was one stand promoting the Vow of Silence campaign, even a booth advertising Boston PIzza! There was one game where you can win Boston Pizza coupon, and I won $5.00 off my next pizza.. when you purchase something over 25 dollars :(
The Mts Center is exceptionally big, and it was practically flooded with excited children and adults! When we did the 'We Day dance', everyone was up and dancing, and it was really cool to see everyone jumping at the same time. It was very strange when Michel Chikwanine was on stage and all 16 000 of us in the Mts Center were perfectly quiet. It was surreal when I saw Hedley and Down With Webster perform, because they are really fantastic live in concert!
The only thing I didn't like about We Day was how filled the Mts Center was with people, and it took forever to buy lunch because people were constantly cutting each other in line and there were too few workers to serve everyone in line! I even missed some of the performances because I was stuck in line! And I didn't get to see any of the performers and speakers so they could give me an autograph.
Overall, it was a excellent day. I got to see Spencer West, Al Gore, the Craig and Mark Kielburger, and a whole lot of other magnificent people that we talk about in class! I definitely want to attend We Day again. It was a really good day! (:

Scribe post for pages 135-137 Questions (1,3,11)

1. Kaitlyn and Jordan are converting 0.003 to a percent.
Who is correct? Show how you know.
Kaitlyn: Jordan:
0.003 = 3% 0.003 = 0.3%

Jordan is correct he is correct because you have to convert a decimal to a percent. You do that by multiplying by 100.



3. Teammates Mark and Jonas are discussing the outcome of a game.
Mark says their team scored 500% as many goals as the other
team and Jonas says they scored fi ve times as many goals as the
other team. Can they both be correct? Explain how you know.


Yes they can both be correct. They can both be correct because 100% multiplied 5 times equals 500%. So in one each 5 represents 100%.


11. Express the shaded portion of each diagram
as a fraction, a decimal, and a percent.



a) Fraction: 17 I couldn't get a fraction line in the middle so yeah
25

Decimal:0.68
Percent: 68%

b) Fraction: 9
24
0.375
Decimal:Percent: 37.5%

Here is a video




Here is a worksheet you can practice on


Oudorn's Textbook Questions(4,6 and 13)

Question 4:
Chris purchased the following items:
• 2 binders at $4.99 each
• 1 math set for $3.99
• a backpack for $19.99
Find the total cost including 5% GST
and 7% PST.


4.99+4.99+3.99+19.99=$33.96
0.12x33.96=$4.08
4.08+33.96=$38.04

Question 6:
A store discounted items by 50% off the
original price one week. The following
week an additional 10% was taken off the
already reduced price. The regular price
of a CD player was $85.00. What is the
reduced price in the second week?

85.00÷2=$42.50
42.50÷10=$4.25
42.50-4.25=$38.25

Question 13:
What is the total cost for four tires that
sell for $85 each, plus 5% GST and a
1.5% environment tax?

85.00x4=$340
0.065x340=$22.10
22.10+340=$362.10

Sunday, December 11, 2011

Michael's textbook questions 5,6, and 7

Question 5 (page 148)
Ravi purchased 3 DVD's for 19.99 each. Find the total cost for the DVD's include 5% GST and 6% PST.

3 dvd's= 19.99 x 3 =59.97
tax = 11% 59.97 x 0.11= 6.6
11% = 6.6
59.97+6.6= $67.6 3 DVD's plus tax is total to $67.6

Question 6
A store discounted items by 50% off the original price one week. The following week an additional 10% was taken off the already reduced price. The regular price of a CD player was $85.00. What is the reduced price in the second week?

First week
50% off of $85.oo is 85.00 x 0.50 =$42.5
second week
10% off of $42.5 42.5 x 0.10= 4.25 42.5 - 4.25 = $ 38.25

Question 5 (chapter review)
2/5% of325 = 1.3
15 1/4% of 950= 144.88
175% of 125.50- 219.63

Nikko Percent post

my picture wont Move!! this is question 8.
Question 5
3 Dvd's for $19.99
3 x $19.99 =59.76 59.76 x 0.11=6.6 59.76+6.6=$66.36
Question 8
Copy and complete the following table. Use 5% GST and the percent of PST
applicable to where you live.

Diana's Textbook's Question (6, 8, 15)

Since it won't let me post my video, click here.


Wednesday, December 7, 2011

Suzzene's scribe post

*Taxes not included.

1st Question:
Store A:
Skates = $200
50% Off.

Store B:
Skates = $200
Day 1- 30% Off.
Day 2- 20% Off.

Finding the total price for Store A:
For finding how much the sale price is for Store A, I would first find the discount. I'd find the answer by doing the decimal way.

50/100 = 0.50
0.50 x 200= 100

Then, I would subtract the original price to the discount.
200 - 100= $100

Therefore, in Store A, you would have to pay $100.

Finding the total price for Store B:
Like in Store A, I would first find the discount.

30/100= 0.30
0.30 x 200= 60

Then subtract it with the Original Price again.
200-60= $140

On the first day, you'd get the skates for $140 dollars. If you go the second day, to find how much it is, you have to do the whole process all over again except, you have a new 100%. Instead of 200, it will be 140.

20/100= 0.20
0.20 x 140= 28

Lastly, subtract once more.
140-28= $112

In the end, it shows that you can save more, ($12) if you buy at Store A instead of Store B.

2nd Question:
Store C:
Boots = $270
40% Off.

Store D:
Boots = $270
Day 1- 30% Off.
Day 2- 10% Off.

Finding the total price for Store C:
Re-do the whole process done in the 1st question.

As a reminder, first, you must find the discount.
40/100= 0.40
0.40 x 270= $108

Then, subtract original price with discount.
270-108= $162.

Therefore, if you bought in Store C, you would get the boots for $162.

Finding the total price for Store D:
Find the discount first.
30/100= 0.3
0.3 x 270= $81

Subtract Original Price with discount.
270 - 81= $189

If you bought the boots on the first day, you would buy it for $189. If you bought it on the second day...

Finding the discount:
10/100= 0.10
0.10 x 189= $18.90

Subtracting the discount from the Day 1 price, it would be $170.10
189- 18.90= $170.10

Therefore, you would save more money if you bought it at Store C instead of Store D.

If you are kind of confused, here's a video that may help you.:



Here is also a game about discounts and such.

Good Luck and Have fun!

P.S., due to Rose's suggestion, I decided to put the homework.

Remember, don't forget to do pages 148-151 in mytextbook.ca, or at least, some of them! :)

Monday, December 5, 2011

Jay Jay's Percent Post :)

ipod is $285 with a 5% discount


5/100=0.05x285=14.25

285-14.25=270.75


Jeans $75 15% Discount

Discount: 15/100=0.15x75=11.25

Sale Price: 75-11.25=63.75

Method:
I divide the discount by 100 then multiply that number by the original price to find the discount amount. I subtract the discount amount from the original amount to get the discounted price.

Wednesday, November 30, 2011

Eli's Textbook Questions 5, 9 and 14

Question 14: 4% of 100 is the same as 8% of what number? 200 because 4 is half of 8 and 100 is half of 200.
Question 5

Question 9

Steven's Precent post -pages (3,11,7)

3. use mental math to determine each of the following.3. use mental math to determine each of the following.
A) 300% of 2000














B) 1 1/4 % of 60













C) 0.1 % of 40









7.Two hundred tickets are being sold for a school draw.
(there are two ways i did A with my strategy and with Mr. Harbeck's strategy i didn't know which one was correct so comment and tell me cause i got confused)
A) what is your chance of winning with one ticket?























B) How many tickets would you need to purchase to have 2.5 % chance of winning?
















11. The area of Canada is approximately 9 984 670 km2. The area of Manitoba is about 6 1/2 % of the nearest square kilometer?

















Here's a video that may help you!



HOPE THIS HELPED!!
sorry i took so long i couldn't get the pictures on but at the end i succeeded the only thing i think i messed up on is question # 7 but that's what you guys are for to correct me on my mistakes :) so yeah hope this helped and play MangaHigh For Sargent Park ! make sure we get first we only have tonight left and P.S i think the homework is finishing home work booklet 4.1 - 4.3 Good luck !!!

Sompong's We Day Post

We Day was an amazing day to experience. I had never been to a concert before and i`m happy that We Day happened to be my first! Our school had 45 tickets to go to the concert, 5 of the tickets were for the teachers, 10 went to grade 5 and 6`s, and 30 to grade 8 students. There was a lot of grade 8 students that wanted to go to this concert, so we made posters, had to present to our grade 8 teachers and explain to them why we wanted to go to We Day. I was lucky enough to get to go to We Day along with other grade 8 students! :)

Everyone that went to the concert had a t-shirt that they had to wear which said `It Starts With Me`. We met at school at 8:00 AM and then bused to the MTS Center. At the MTS Center surprisingly we didn`t have to wait outside, we went straight to our seating section (2-14). There were 16 000 people filling up the MTS center and it was unbelievably crowded everywhere we went but we managed to get through.

At the beginning of the concert everyone got up and danced the We Day dance! We learned it step-by-step and then Shawn Desman went on stage and danced with us! After that there were speakers that spoke to us about We Day and their experiences in life. Shawn Desman, Neverest Down With Webster, Sierra Noble, and Hedley all performed for us throughout the concert. Craig Kielburger, Mark Kielburger, Mia Farrow, Al Gore, Paul Martin, Degrassi Cast, Rick Hansen, Spencer West had all given amazing speeches and all had experiences in their life that led them to participating in We Day. Unfortunately I missed Hannah Taylor`s speech because of the lineups during lunch. Michel Chikwanine touched me the most with his.. speech. Michel was only 5 years old when he was taken by some horrible soldiers that took him into the jungle. They cut his wrists and rubbed cocaine and gunpowder into his open wounds. Then they made him hold a gun, blindfolded him and told him to shoot! Without knowing what his target was, Michel pulled the trigger and when he took off the blindfold, he saw that he had shot his bestfriend `Kevin`. He was then forced to be a child soldier. Michel was silenced along with 300 000 other child soldiers, but he stood up for what he believed in and is now giving speeches all around the world.

We Day was honestly the BEST experience in my entire life. If I could re-live this day, I definitely would. I learned that no matter how old you are, what your disability is, where you come from, what your background is, you can still make a difference if you just believe in yourself. We Day has inspired me to make a difference! :)

Joseph's Percent Post 6,10, 14

What is the percent of each number?
Give your answer to the nearest hundredth.

6a)
Answer- 3.25%












6b)
Answer- 150.8%









6c)250% of $76.50.
Answer- 191.25%







10. When water freezes, its volume increases by approximately 10%
a) By how much does the volume of 750mL of water increase when it freezes?75
b) What is the volume of ice created? 825mL



b)








14.4% of 100 is the same as 8% of what number? Explain how you arrived at your answer.
Answer- 8% of 200 is the same as 4% of 100 because 8% is just 4% doubled.

Karl's Percent Post 4,8,12

4. Use mental math to find the following.
a) 20% of 60.

To do that I divided 20 by 100 which equals 0.2
0.2 is 1% so I multiplied 0.2 by 60 then I got my
answer.



















b) 250% of 400

To do that I got 100% which is 400 so
I doubled that and got 800 then I divided 100 by2 and got 50% so
I did the same to 400 and got 200
I added it all up and got 250%= 1000.



















c) 10 1/2% of 100





To do this I divided 10.50 by 100
and I got o.105 then that's 1% so I
multiplied that by 100 and I got 10.5



























8. The original price of a jacket was $84.00 A store manager marked the price down by 25 1/5. By how much was the price reduced.



To do that I divided 100 by 4 which equals
25% and 21 at the other side then I found
!% by dividing 100 by 100 and I got 0.84
so to get half I divided 0.84 which is 0.42
so I added it all together and I got $ 21.42





















12. A manufacturerof electric hybid vehicles claims it's vehicle will travel 200 % as far as it's regualar vehicle on full tank of gas. If the regular vehicle travels an average of 550 km on a full tank, how far will the hybrid go?



To do this I got the 100% which is
550 so I doubled that to get 200%
and I got 1100 so the hybrid car
will travel 1100 km.







Here's a video about finding percent of a number.



Tuesday, November 29, 2011

Aicelle's Homework Booklet Post

5.) The commission for the sale of house was 6 3/4% or 6.75. If the house sold for $345 000, how much was the commission? Show your thinking.




























7.) Estimate the following answers, then calculate. Show your thinking.

a) Miguel bought a car for $4700. He made a down payment of 19 1/2% or 19.5%. How much was the down payment?




























b) About 5.6% of Canadians have Type 2 diabetes. If Canada's population is 32 million, about how many Canadians have this condition?




























c) The 4900-seat hockey arena was 63% full. How many people were at the game?




























8.) The Nile River is about 209% the length of the Yukon River is 3168 km, how long is the Nile River (to the nearest km)? Show your work.




























I'm sorry if I took long just to make this, I wanted it to be good and the pictures were slow.
My pictures are the one's that we learnt today.
Don't forget to play at manga high! That's where you can practice percents.
I hope you like it!

Kristan's HWB post

What I did for a) is i know that 1 divided by 5 is 0.2, so i got 0.2%/100= 0.002, than i got the 0.002x630 and that equals to 1.26.

b) I did 23+ 0.875( or 7:8)=23.875, i go the 23.875/100=0.23875, then i multiplied that by 300 and i got 71.625.

c) I got the 245%/100=0.0245 multiply that by $356.80 and i got 874.16

d) I got 68 add 0.25( or 3:4) and that equals to 68.75, then i multiplied it by 730 and i got 6875.

e) I got 360% and divided it by 100 which equals to 3.6, then multiplied it by $129.95 and it equals to 467.82

6. I got the 182% than divided it by 100 and i got 1.82, than multiplied the 1.82 to the 1700 mg and i got 3094

Monday, November 28, 2011

Ace's Percent Post

This is what we did in class today. ( sorry for bad quality)

19% of 65




















26% of 135




















Page 138 (1)
Last year the fundraising team ran a school store and made 50 1/2%
profit. The school store usually has total sales of about $10 000 per year.

1. a) How much is 50% profit?

b) How much is 1% profit?

c) How much is 1/2% profit?

d) How much is 50 1/2% profit?




















Page 138 (2)
2. The committee wants to donate 10% of the store profits for
providing food.

a) What is 10% of the profit calculated in #1d)?

b) How could you determine 10% of a number mentally? Explain.




















Page 139 (3)
3. The committee knows that access to clean drinking water is critical
in preventing serious illness. They would like to donate 20% of their
profits for providing clean drinking water. How could you determine
20% of the profits mentally using your answer to #2?




















Page 139 (4)
4. Oral rehydration therapy (ORT) is a simple yet inexpensive
medicine designed to fight dehydration.

a) If it costs $0.10 to prepare 1 L of ORT solution, how many
litres of ORT can be prepared using the money from the 1/2% portion of the store profits?

b) If the average adult needs about 4 L of ORT for adequate rehydration, how many adults can be treated using the 1/2% profit?




















Different way of finding percents of a number.
















Show You Know ( page 140 )






































Here's a video that may help you.